Besparing van energie

Het verwarmen van ventilatielucht die van buiten afkomstig is, kost veel energie. Door de hoeveelheid toegevoerde ventilatielucht af te stemmen op de ventilatiebehoefte, kan veel energie worden bespaard. Met warmteterugwinning (wtw) kan de warmte uit afvoerlucht worden gebruikt als voorverwarming van de ventilatielucht. De afvoerlucht zelf wordt echter naar buiten afgevoerd, alleen de warmte uit die lucht wordt teruggewonnen. Hiermee kunnen rendementen tot 95% worden gerealiseerd. Ook geproduceerde warmte van ventilatoren kan via warmte terugwinning nuttig worden gebruikt.

Gebalanceerde ventilatie

Bij gebalanceerde ventilatie (mechanische luchttoevoer en mechanische luchtafvoer) worden de toevoer en afvoer van ventilatielucht op mechanische wijze met elkaar in evenwicht gebracht, waardoor gegarandeerd wordt dat een ´luchtdicht´ gebouw voldoende geventileerd wordt. Als gebalanceerde ventilatie aanwezig is, dan kan de warmte in de afvoerlucht worden benut, door middel van een warmte terug win unit (wtw). Gebalanceerde ventilatie met wtw is toepasbaar met elke vorm van koeling en verwarming van de ruimte. Deze voorziening beperkt ook de belasting van het airconditoningsysteem en bespaart dus energie.

Deze systemen communiceren met airconditioning systemen. Er wordt automatisch omgeschakeld op ventilatie, zodat de energiebesparing wordt gemaximaliseerd.

 

Kenmerken

Compact gebouwd

Hierdoor kan het gemakkelijk in een verlaagd plafond of onder de vloer geïnstalleerd worden.

kantoor ventilatie

Ontvochtigen

De warmtewisselaar heeft een element van High Efficiency Paper (HEP) met betere vochtabsorberende en bevochtigende eigenschappen. Dit element verdubbelt het huidig vochtopnemend vermogen..

Warmtewisseling

Warmtewisseling tussen de onttrokken en aangebrachte lucht wordt automatisch geregeld. Hierdoor vermindert het energieverbruik aanzienlijk.

Vermogensreductie

Dankzij de automatische omschakeling bij warmtewisseling is er een vermogensreductie. Dit resulteert in een eenvoudigere (en goedkopere) installatie.

Vermindering energieverbruik

De warmte uitwisseling vermindert aanzienlijk het energieverbruik van het aircosysteem. Ook tijdens het tussenseizoen, wanneer de airco niet nodig is, kan de ventilatie onafhankelijk werken..
Dit toestel kan werken onder 2 modi:

1. Mode totale warmtewisseling

Bij totale warmtewisseling wisselt de ventilator de warmte van de afgevoerde lucht uit met de ingevoerde lucht. De ingevoerde buitenlucht wordt opgewarmd met de warmte van de afgevoerde buitenlucht. Dit vermijdt tocht wanneer de buitenlucht kouder is dan de binnenlucht.

2. Mode Bypass

Deze functie beperkt de belasting van airconditioners door het HRV-systeem niet in te schakelen als de lucht nog schoon is na het inschakelen van de airconditioner.

Gecentraliseerd beheer

Door een centrale afstandsbediening in te zetten, kan de gebruiker kiezen uit een ruim aanbod van systemen voor geïntegreerde besturing van airconditioning en ventilatie.